Paardencoaching

Paardencoaching

Paarden zijn kudde- en prooidieren. De sociale organisatie van de kudde biedt veiligheid en zekerheid: leiderschap en samenwerken biedt bescherming tegen roofdieren, de leiders brengen de kudde naar voedsel, de kudde levert partners voor voortplanting en  vriendschappen voor sociale contacten. De kudde functioneert alleen wanneer er duidelijk leiderschap is, goede samenwerking en duidelijke communicatie. Alleen als metafoor is de paardenkudde al een krachtig voorbeeld voor deze belangrijke thema’s.

Paarden beschikken daarnaast over een uitstekend waarnemingsvermogen. Ze vangen subtiele signalen op uit hun omgeving en van elkaar. Ze hebben meteen door wanneer er een roofdier met een lege maag achter de bosjes zit en ze zijn in staat elkaar in een fractie van een seconde te informeren. Ze communiceren via lichaamstaal, energie en emoties. Ze voelen meteen aan wanneer er iets “niet klopt”. Als er één paard schrikt en op de vlucht slaat, slaat dat ogenblikkelijk over op de rest en gaat de hele kudde op de loop!

Paarden reageren ook wanneer een mens in de buurt komt en ze hebben razendsnel door “of het klopt” . Wanneer je iets anders probeert uit te stralen dan je van binnen bewust of onbewust voelt, heeft een paard dat meteen door en zal je dat feilloos teruggeven. Dat noemen we spiegelen. Incongruentie in jouw gedrag en intenties maken het voor het paard ongemakkelijk en het paard zal niet meewerken aan wat je van hem vraagt. Het paard doet dat zonder oordeel en zonder met je in discussie te gaan om je van zijn gelijk te overtuigen.

Bij paardencoaching staat het paard in een afgezette ruimte, er wordt gewerkt vanaf de grond. Er wordt niet gereden. De coach begeleidt je tijdens de sessie en zorgt voor veiligheid. Afhankelijk van de situatie wordt er gewerkt met het uitvoeren van korte oefeningen waarbij het paard geleid kan worden, met of zonder touw. Soms is het paard alleen maar aanwezig en laat het door zijn gedrag zien wat er bij jou op dat moment speelt.

Het paard helpt je om de verbinding tussen je hoofd en je hart te herstellen en te versterken.